Rase pasa

Vi ste ovde: PočetnaRase PasaTerijeri › Zapadnoškotski beli terijer

Zapadnoškotski beli terijer

Zapadnoškotski beli terijer

Karakteristike i osobine

 

Nadimci: Vesti
Zemlja porekla: UK/Škotska
Težina mužijak: 7-10 kg
Težina ženka: 6-7 kg
Visina mužijak: 25-30 cm
Visina ženka: 23-28 cm

Boja: Bela

Životni vek: Oko 15 i više godina

O rasi


Zapadnoškotski beli terijer ili Vesti je, kao i ostali škotski mali terijeri, odgojen za lov na štetočine. Jedno vreme su ga srvstavali u grupu sa kernskim i skaj teirjerima kao malog zapadnoškotskog radnog terijera. Vesti je bio poznat pod različitim imenima. Krajem 19. veka postojala je vrsta belih škotskih terijera u vlasništvu brigadira Malkolma od Poltaloka poznata pod imenom poltalolški terijer. Slika brigadira Malkolma sa njegovim psima ne pokazuje velike razlike između njih i zapadnoškotskog belog terijera kakvog danas poznajemo. Psi ove vrste su takođe bili poznati kao rosenatski terijeri ili beli rosenatski terijeri, a u knjizi o toj vrsti, izdatoj 1899. godine, bili su označeni kao podvrsta škotskog terijera. Prvi klub zapadnošktoskog belog terijera osnovan je 1905. godine. Predavanje o ovom psu bilo je održano u oktobru 1904. godine u Veijveri marketu u Edinburgu, a organizovao ga je Škotski kinološki klub. Vesti je priznat u Americi 1909. godine, a u Kanadi 1911. u Australiji je priznat tek šesdestih godina 20. veka. Danas je među najpopularnijim čistokrvnim psima. Dok je bio samo lovački pas, zapadnoškotski beli terijer se lakše razikovao od ostalih terijera po beloj boji dlake.

Karakter i nega


Zaista drag sa tim svojim uspravnim ušima i crnom njuškicom, zapadnoškotski beli terijer je ipak terijer koji svoju veštinu može da pokaže u lovu. Vesti je opisan kao pas svestan svog izgleda lovca. Ovog razigranog i neustrašivog malog terijera lako je dresirati. Dobro se slaže sa decom i divan je kućni ljubimac, kako u urbanoj sredini tako i na selu. Redovno održavanje dlake vrši se četkom, a šišanje i podsecanje dlake potrebno je za izložbe. Najbolje je da savete za pripreme izlaganja tražite od odgajivača.

Glavne karakteristike:

  • Klasa: terijer
  • Priznaju ga: AKC, ANKC, CKC, FCI, KC, KUSA
  • Dlaka: oštra i bez kovrdža sa kratkom mekom i dobro prijanjajućom poddlakom
  • Ostale karakteristike: malo zaobljena glava; oči široko razmaknute; male, uspravne uši; snažno i nabijeno telo; snažne slabine; rep dužine 12,5-15cm

 

Max

Kole

Lili Lila

ViLi

,,Munja

Megi

Aisha

Devita de M

eni

Kasper i Bu

Loko

Anabella

Wanda

DON

Buddy

GARI (Alexa

Nina

MIKI

Meda

Kapser West