Rase pasa

Vi ste ovde: PočetnaRase PasaTerijeri › Škotski terijer

Škotski terijer

Škotski terijer

Karakteristike i osobine

 

Nadimci: Skoti
Zemlja porekla: UK/Škotska
Težina mužijak: 8.5-10 kg
Težina ženka: 8-9.5 kg
Visina mužijak: 25-28 cm
Visina ženka: Oko 25 cm

Boja: Crna, zlatnožuta ili šarena, u bilo kojoj nijans

Životni vek: Oko 12-15 godina

O rasi


Škotski terijer, od milja nazvan Skoti, nekad je bio poznat i kao aberdinski terijer, nazvan tako po škotskom gradu Aberdinu. Kao i kernski terijer, odgojen je sa tačno određenim ciljem, a to je uništavanje štetočina. Skoti postoji već mnogo vekova, a razvijao se u različitim fazama. Krajem 19. veka, uz njega su, pod standardom škotskog terijera, bili izloženi skaj terijer, dendi dinmont terijer i zapadnoškotski beli terijer. Mnogi još uvek misle da zapadnoškotski beli terijer i škotski terijer pripadaju istoj rasi. U stvari, odgajanje čistokrvnih škotskih terijera počelo je u 19. veku. U Škotskoj je 1892. godine osnovan klub škotskih terijera i postavljen je standard za rasu. Iako u Škotskoj ova rasa ima mnogo sebi sličnih terijera, škotski terijer je posebna rasa već stotinu godina.

Karakter i nega


Uspravne uši i izražene obrve na duguljastoj njušci daju škotskom terijeru neopravdano strog izgled. Škotski terijer je pas za jednu ili dve osobe, a možda je najbolje da ga razmazi porodica bez dece. Pouzdan je, ne voli uljeze i ne zanima ga niko van njegove ljudske porodice. Uživa u šetnji, voli da se igra loptom, dobroćudan je, privržen i nezavisan. Skotiju treba svakodnevno četkanje. Dlaka na bradi treba nežno da se četka i češlja, uz šišanje bar jednom godišnje.

Glavne karakteristike:

  • Klasa: terijer
  • Priznaju ga: AKC, ANKC, CKC, FCI, KC, KUSA
  • Dlaka: oštra, gusta sa kratkom i gustom poddlakom
  • Ostale karakteristike: glava duga, ali proporcionalna veličini psa; bademaste oči; uredne uši nežne dlake; lepo sveden grudni koš sa dubokim prsima; rep umerene veličine daje ravnotežu ukupnom izgledu psa.

 

Grof

Mile

Bili

Ken White G

Tobi

Aba zvana M

Luna