Rase pasa

Šar-pej

Šar-pej

Karakteristike i osobine

 

Nadimci: Kineski borbeni pas
Zemlja porekla: Kina
Težina mužijak: 18-25 kg
Težina ženka: Nešto manje
Visina mužijak: 46-51 cm
Visina ženka: Nešto manje

Boja: Samo čiste boje

Životni vek: Do 10 godina

Opis rase


Postoje sličnosti između šar-peia i kineskog psa za borbe koji potiču još iz vremena dinastije Han (206 g.p.n.e. do 220. godine.). Pretpostavlja se da je ovaj pas obešene kože došao sa Tibeta ili iz kineske severne provincije pre nekih 2000 godina. Tada je to bio veći pas, koji je težio od 39-75kg. Ova nesvakidašnja i atraktivna rasa nekada je čuvala stada i lovila veprove po Kini. Koristili su ga i u borbama pasa. Iako je šar-pei po prirodi mnogo miroljubiv i drag, verovatno je za borbe bio drogiran. Očigledno je izbegao kuhinjski lonac, sudbinu drugih kineskih pasa, jer mu meso nije ukusno. Još nedavno je šar-pei smatran najređom vrstom na svetu. Sada se često viđa na izložbama u Velikoj Britaniji i u svetu, a nameravaju da ga odgaje i u Rusiji.

Karakter i nega


Šar-pei je miran, nezavisan i odan, vrlo drag pas, tužnog lica. Dlaku mu ne treba skraćivati. Potrebno mu je dosta kretanja. Koža koja naborano pada pomogla mu je u borbama: priče kažu da ga protivnici nisu mogli uhvatiti zubima. Iako više nije najmanje zastupljena vrsta, još uvek pobuđuje mnogo zanimanja.


Glavne karakteristike:

  • Klasa: pinčeri, molosi i švajcarski pastirski psi
  • Priznaju ga: AKC, ANKC, FCI, KC, KUSA
  • Dlaka: kratka, ravna i oštra, bez dlaka na stomaku
  • Boja: samo čiste boje- crna, crvena, svetla ili tamnožutosmeđa i krem
  • Ostale karakteristike: glava je prilično velika u odnosu na telo, tamne bademaste oči, male trouglaste uši, široke jake grudi, okrugao rep koji se sužva na vrhu, visoko je postavljen i leži na leđima

 

tito

tea

Deni

Бак

Kejsi

aska

Sirius Pei

Chagall's T

Gavrilo Von

kira

Leo

Hogar (Todo

Laki

Artair

Maza

Ia

Bora

Luna,Kira

Bugi

Maks