Rase pasa

Vi ste ovde: PočetnaRase PasaGonič, tragač po krvi i srodne rase › Rodezijski ridžbek

Rodezijski ridžbek

Rodezijski ridžbek

Karakteristike i osobine

 

Nadimci: Gonič lavova, Afrički gonič lavova, Ridžbek
Zemlja porekla: Zimbabve
Težina mužijak: 36-41 kg
Težina ženka: 29-34 kg
Visina mužijak: 63-69 cm
Visina ženka: 61-66 cm

Boja: Od svetlopšenične do tamnocrvene

Životni vek: 10-12 godina

O rasi


Pre nego što su Evropljani počeli da nastanjuju južni deo Afrike, lokalno pleme Kojikoj išlo je u lov sa psima koji su imali vrlo specifičnu traku dlake koja je rasla u suprotnom smeru celom dužinom leđa. Tokom 16. i 17. veka su holandski, nemački i mađarski doseljenici u južnu Afriku doveli svoje lovačke pse: ptičare, mastife, grejhaunde i buldoge. Ove pse su ukrštali sa lakim psom i tako je nastala rasa koja je dala sve željene kvalitete. Rodezijski gonič je dobio ime po današnjem Zimbabveu. Ljudi koji su tada živeli na tom području, veoma su cenili ovog psa. Bio je poznat i kao lavlji pas, jer su ga nekada koristili da u grupama napada lavove i ostalu veliku divljač, a bili su to i dobri psi čuvari. Standard za vrstu donelo je Južnoafričko kinološko društvo 1922. godine, i od tada se malo promenio. U Severnoj Americi i Evropi to je veoma cenjena rasa i često se sreće na izložbama.

Karakter i nega


Ova atraktivna vrsta psa je vrlo poslušna, dobra u društvu dece, a po cenu života će čuvati svoje vlasnike i njihovu imovinu. Krvožedan u lovu, u kući je miran, poslušan i dobar. Veoma je brz kada vidi zeca ili neku drugu lovinu. Potrebno mu je mnogo kretanja i svakodnevno četkanje i trljanje rukavicom.

Glavne karakteristike:

  • Klasa: goniči, tragač po krvi i srodne rase
  • Priznaju ga: AKC, ANKC, CKC, FCI, KC, KUSA
  • Dlaka: kratka, gusta, glatka i sjajna
  • Ostale karakteristike: ravna lobanja, široka između ušiju; okrugle oči, dobro postavljene; grudi su vrlo duboke i nisu preširoke; rep je čvrst u korenu i sužava se prema vrhu

 

mutombo

Zuru

Redži