Rase pasa

Vi ste ovde: PočetnaRase PasaTerijeri › Stafordski bul terijer

Stafordski bul terijer

Stafordski bul terijer

Karakteristike i osobine

 

Nadimci: Staford, Stafi, Bul
Zemlja porekla: UK/Engleska
Težina mužijak: 11-17 kg
Težina ženka: 10-16 kg
Visina mužijak: 36-41 cm
Visina ženka: 33-38 cm

Boja: Crvena, žutosmeđa, bela, crna ili plava sa belom

Životni vek: Oko 10-16 godina

O rasi


Stafordskog bul terijera ne smemo zameniti sa američkim stafordskim terijerom ili sa pit bulom koji su odgojeni na sasvim drugačiji način. Stafordski terijer ili staffy, kako ga od milja zovu, ima ˝krvav˝ istorijat. Nastao je ukrštanjem staroengleskog buldoga i terijera, najverovatnije izumrelog crnog i žutosmeđeg terijera. U to vreme su borbe bula sa drugim psima bile među najpopularnijima ˝sportovima˝ u Velikoj Britaniji. Psi stvoreni na ovaj način imali su idealne osobine za borbu. Snagu i žilavost buldoga, udvostručenu okretnošću i brzim reakcijama terijera. Kada su borbe bulova i ostalih pasa u Velikoj Britaniji zabranjene, staffy je odgojen i pripitomljen za kućnog ljubimca i pratioca. Britansko kinološko društvo priznalo je rasu 1935. godine, a Američko kinološko društvo 1974.

Karakter i nega


Snažne građe, veoma mišićav, stafordski bul terijer još uvek liči na svoje predtke, buldoga i terijera. Stafi je jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca i pasa na izložbama. Dobar je kućni pas i odličan čuvar. Veran je i dobar prijatelj u igri, obožava decu, ali se rado upušta u borbu sa drugim psima. U tom slučaju skoro uvek pobeđuje. Zato se preporučuje držanje na povodcu. Lako se neguje, ima glatku i kratku dlaku i dovoljno mu je svakodnevno četkanje.

Glavne karakteristike:

  • Klasa: terijer
  • Priznaju ga: AKC, ANKC, CKC, KC, KUSA
  • Dlaka: glatka, kratka i gusta
  • Boja: crvena, žutosmeđa, bela, crna ili plava, ili jedna od tih boja u kombinaciji sa belom; bilo koja nijansa šarene ili nijanse šarene sa belom.
  • Ostale karakteristike: kratka i duboka, široka lobanja; više se cene tamne oči, ali mogu da budu i u boji dlake; poluuspravne uši; snažno i nabijeno telo; rep srednje dužine.

 

Lora

zira

Adolf

Lea

kika

Ea

Reks

Aron

Odika

Mica

Kika

Gojko

astor

Ori