Rase pasa

Vi ste ovde: PočetnaRase PasaRetriveri, cunjavci i psi za vodu › Nemački prepeličar

Nemački prepeličar

Nemački prepeličar

Karakteristike i osobine

 

Nadimci: Nemački španijel
Zemlja porekla: Nemačka
Težina mužijak: 19,8-29,7 kg
Težina ženka: Nešto lakša od mužjaka
Visina mužijak: 39,5-49,5 cm
Visina ženka: 39,5-44,5 cm

Boja: Smeđa ili crvenkastosiva

Životni vek: 12-14 godina

Opis rase


Nemački prepelićar ili Deutscher Wachtelhund nastao je 1890. godine. Njegovi odgajivači su kod stvaranja rase koristili dugodlake evropske lovačke pse, uključujući i one za vodu, a rezultat tog ukrštanja je pas koji veoma liči na današnjeg engleskog Špringer španijela i nemačkog dugodlakog ptičara, iako mu noge nisu dugačke. Najverovatnije je od starog nemačkog lovačkog psa stobera nasledio odličan njuh. Dugačka dlaka nemačkog španijela štiti od loših uslova u dubokim šumama, gde lovi i pronalazi prepelice i ostale divlje ptice. Može da se koristi u lovu na lisice i zečeve. Uživi se u posao, odličan je plivač i vrlo poštovan od strane šumara i lovaca, ali je slabo poznat van postojbine.

Karakter i nega


Snažne je građe, pouzdan i odan vlasniku. Odličan je pratilac pri lovu, ali Nemci kažu da mora da bude u rukama lovaca naklonjenih sportskom lovu. Treba mu mnogo kretanja, svakodnevno četkanje i pažljivo odstranjivanje prljavštine između šapa i u ušima.

Glavne karakteristike

  • Klasa: retriveri, cunjavci i psi za vodu
  • Priznaje ga: FCI
  • Dlaka: čvrsta, sjajna i malo talasasta
  • Ostale karakteristike: glava je čista sa lagano okruglom lobanjom; izražajne oči bilo koje nijanse smeđe; uši su visoko postavljene i široke u bazi; telo je duže od visine; rep je visoko postavljen, kitnjast i ne nosi ga visoko