Rase pasa

Vi ste ovde: PočetnaRase PasaPtičari › Epanjel breton

Epanjel breton

Epanjel breton

Karakteristike i osobine

Odgaivačnice (2)

 

Nadimci: Britani španijel
Zemlja porekla: Francuska
Težina mužijak: 13,6-18,1 kg
Težina ženka: Nešto manje
Visina mužijak: 44-53 cm
Visina ženka: 41-51 cm

Boja: Bela sa narandžastom ili crvenosmeđom

Životni vek: 12-14 godina

Opis rase


Ranije znan kao britanny španijel. To je jedini španijel na svetu koji ukazuje na lovinu. Dobar pas za lov na šljuke i druge divlje ptice. Misli se da je nastao u Španiji ili Argoa šumama u Bretanji i najverovatnije je potomak engleskog crveno-belog setera i ženke lovačkog psa iz Bretanje. Do takvog ukrštanja je došlo jer su engleski lovci lovili u Bretanji (Francuska), a sa sobom su vodili pse. U to vreme još nije postojao karantin i slične zabrane.
Vrsta je prvi put izložena u Parizu 1900. godine, a službeno je priznata u Francuskoj 1905. godine. Standard je dobila 1908. godine.

Karakter i nega


Epanjol breton ima odličan njuh i treba mu nežna ruka koja će ga voditi. Ovaj pas se relativno kratko odgaja u Velikoj Britaniji. Ostvario je dobre rezultate u Americi u lovnim zadacima. Treba mu svakodnevno četkanje i mnogo kretanja.
Iako je epanjol breton zaista mali seter, vrlo je odlučan i sposoban lovački pas; u lovu je usmeren ka jednom cilju. Lepo oblikovan i naglašen stop i šiljata njuška kod epanjol bretonca podseća nas na setera.

Glavne karakteristike

  • Klasa: ptičari
  • Priznaju ga: AKC, ANKC, CKC, FCI, KC, KUSA
  • Dlaka: po telu ravna i gusta, nikada kovrdžava; lagano kitnjasta po nogama
  • Boja: narandžasta i bela ili crvenosmeđa i bela u čistim ili šarenim šablonima; ili trobojna (u Velikoj Britaniji je dozvoljena crna i bela)
  • Ostale karakteristike: obla glava srednje veličine; izražajne oči; spuštene uši, jake i duboke grudi koje se spuštaju do visine laktova; rep je prirodno kratak ili skraćen na 10 cm, nosi ga u nivou leđa i ima mali čuperak na vrhu

 

Maza

Azra

Žaklina -

Maza in mem

Maša

Maks

Sima

Laki

Ina

Maki

Hektor

Dona 1

Luka

Blanka

Sima

Kyra

Mimi

Mimi

Dona

Berney

PRATITE NAS NA FACEBOOK-u